Проучване: Все повече млади хора губят вяра в демокрацията

Проучване: Все повече млади хора губят вяра в демокрацията

Младите хора по света (поколението Z и милениалите) вярват най-малко в демокрацията в сравнение е с която и да е било възрастова група, което представ

Младите хора по света (поколението Z и милениалите) вярват най-малко в демокрацията в сравнение е с която и да е било възрастова група, което представлява сериозна заплаха за нейното бъдеще. Това се казва в Барометъра на Отворено общество – годишно глобално проучване на фондации „Отворено общество“, публикувано днес.
Изследването, проведено в периода май-юли 2023 г. обхваща 30 държави с различни поитически системи, което го прави едно от най-мащабните изследвания на световното обществено мнение относно правата на човека и демокрацията, провеждани някога.
„Нашите изводи са едновременно отрезвяващи и тревожни. Хората по света все още искат да вярват в демокрацията. Но поколение след поколение тази вяра избледнява, тъй като нарастват съмненията относно способността й да осигури конкретни подобрения в живота им. Това трябва да се промени“, казва Марк Малок-Браун, президент на фондации „Отворено общество“.
Данните от изследването показват, че като цяло обществото подкрепя демокрацията, като само 20 процента смятат авторитарните държави за по-способни от демокрациите да предоставят „това, което искат гражданите“. Същевременно обаче голяма част от анкетираните млади хора (42 процента) смятат, че военното управление е добър начин за управление на държава. Подобен брой (35 процента) смятат, че наличието на силен лидер, който не се занимава с избори или консултации със законодателните органи, е добър начин за управлението на една държава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0