Прокуратурата призова на разпит вътрешния министър Бойко Рашков за аферата „Хемус“

Прокуратурата призова на разпит вътрешния министър Бойко Рашков за аферата „Хемус“

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован да даде показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средс

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован да даде показания относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства в размер на 53 000 000 лева за ЛОТ 5 на автомагистрала „Хемус“. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГС). Рашков е призован за разпит в качеството му на свидетел. Причината за това стана интервю на вътрешния министър за националното радио, в което той казва, че за него „не е тайна къде са отишли тези средства“.
Това е единственият начин според българските закони известните на Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда, посочват от ръководството на Софийска градска прокуратура.
В случай, че министър Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни, съгласно Наказателния кодекс, действия като разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.
На брифинг за делото „Хемус“, бе съобщено още, че органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните суми след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.
Органите на МВР не са предоставили данни както и за възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, допълват от прокуратурата.
На 21 декември Софийският апелативен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Борислав Колев, обвиняем за изпиране на над 53 000 000 лева, предназначени за ЛОТ 5 от Автомагистрала „Хемус“. Определението бе постановено във връзка с протест на Софийската градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.
В същия ден единственият обвиняем по аферата „Хемус“ до момента се срещна с вътрешния министър и главния прокурор. До срещата се стигна чрез посредничеството на неговия брат, който се обърна към медиите за съдействие.

COMMENTS

WORDPRESS: 0