Прокуратурата: МВР акцията – незаконна, Божков не е носил пари в торби, обоснованото предположение го няма

Прокуратурата: МВР акцията – незаконна, Божков не е носил пари в торби, обоснованото предположение го няма

"Евентуалното повдигане на обвинение към този момент би било в нарушение на закона. Предоставените материали не съдържат достатъчно доказателства, от

„Евентуалното повдигане на обвинение към този момент би било в нарушение на закона. Предоставените материали не съдържат достатъчно доказателства, от които може да се извади обосновано предположение, че което и да е от тези три лица са извършили престъпление“.

Това каза на късен брифинг шефката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова (на снимката), пише ClubZ. Това стана, след като вече Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха освободени поради изтичане на 24-те часа.

Според прокуратурата:

Опорочени са действията по проверката, водена досега от МВР. Най-малкото защото към периода две от проверяваните лица са имали качество на премиер и министър на финансите. Тогава те според Петрова, задължително може да се разследват само от следовател. А няма как следовател да встъпи в досъдебно производство в по-късен етап, а не отначало.

Т.е. – проверявани са от некомпетентен разследващ орган, което е процесуално нарушение.

Според нея през всичкото това време, което е продължило месеци, прокуратурата не е била потърсена „за становище или указания“ – как да бъдат извършени съответните действия.

„Твърде е спорно от правна страна дали полицейските органи могат въобще да извършват в подобни случаи действия по неотложност“, обобщиха тази вечер от СГП.

Въпреки това – „по делото ще се извършват активни действия“ (практически то вече е „на терена“ на СГП – след като МВР е докладвало материалите, б.р.).

Тя отвърна на обвиненията на МВР – че цял ден прокуратурата е бавила умишлено случая, докато изтекат 24-те часа допустимо задържане по Закона за МВР, с обвинения – че в 20:30 ч на искането на наблюдаващите прокурори са постъпили допълнителни  данни от МВР. Но и те били основно медийни публикации и тепърва ще им се прави анализ.

Интересен е случаят – какви са били вече предприетите действия от МВР.

От думите на прокурорите стана ясно, че свидетел №1, разпитан вчера е премиерът Кирил Петков. Той разкрил пред разследващите, че са си говорили при срещата си с гостуващата Лаура Кьовеши за обвиненията за рекет, изнасяни системно от Васил Божков – че е изнудван от Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Но да не помислите, че са разкрити някакви тайни?

„Те (думите на Петков) възпроизвеждат единствено известните медийни тези на Божков, без да ги допълват или ги конкретизират“, поясни прокурорската шефка.

Други неколцина свидетели са били партньори или бивши съдружници на Божков. Те потвърдили, че той се познавал и с Борисов, и с Горанов. Според някои носел пликове с пари при срещите, но не са присъствали или виждали да ги дава на политиците.

„Не му е споделял и за какво харчел парите си“, казал единият, цитиран днес от прокуратурата.

Има свидетелски показания и че когато влизал в Министерството на финансите, хазартният бос…

„… винаги идвал само с пура в ръце – не е носил торби, пликове или друг багаж.“

Последният бил депутат – политически опонент на Менда Стоянова, който споделил наблюдения, че тя блокира законовите му предложения, свързани с хазарта.

COMMENTS

WORDPRESS: 0