Проф. Витанов за Омикрон: Народе, яж и пий! Сметката ще я плащаме след Ивановден

Проф. Витанов за Омикрон: Народе, яж и пий! Сметката ще я плащаме след Ивановден

Народе, яж и пий! До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще започнем да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминац

Народе, яж и пий! До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще започнем да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминация. Проблемите ни с него ще дойдат февруари месец. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в „Денят ON AIR“.
По думите му вече е възможно да има единични случаи на Омикрон в страната. „Има две системи за засичане. Основната е Националният център по заразни и паразитни болести. Те взимат проби, но не могат да проверят всички случаи. Така че може нещо да се промъкне. Другата система е моята с 30 индекса, които следят какво става по областите и тя все още нищо не отчита. Това означава, че или Омикрон още го няма, или ако е тук, това са някакви единични случаи, които не се проявяват все още. Практически можем да кажем, че все още го няма. Вероятността вариантът на коронавируса да ни заобиколи не е нула, но е толкова малка, че не си струва да се коментира“, подчерта математикът.
„Омикрон ще дойде от чужбина. Ще ни го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден лека-полека ще започнем да наблюдаваме увеличаване на случаите. Той е до 40% по-бърз от английския вариант. Януари месец ще се наложи и оттам нататък му трябват пет до седем дни да запали дифузното разпространение. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди на ден“, каза още проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.
„Данните засега са, че е не е по-тежък от Делта варианта. Така че може би ще има доста хора, които ще се заразят. Проблемът с болниците ще е такъв, че те няма да успеят да се разтоварят от сегашната вълна. До края на годината активните случаи едва ли ще спаднат под 80 хиляди. До края на януари едва ли ще паднат под 50 хиляди и така ще ни завари Омикрон вълната. При един вирус, който се разпространява доста по-бързо от предишния вариант, броят на активните случаи може бързо да нарасне“, обясни математикът.
София град и София област са най-застрашени от новия вариант. На седмо място по застрашеност е Велико Търново. Бургас е по-назад. Третият град, който ще е най-малко засегнат е Разград. Той ще бъде три пъти по-малко засегнат от София. След Разград има две области – Смолян и Ямбол. Там се очаква, че те ще бъдат най-малко засегнати“, разясни математикът.
Проф. Витанов добави, че ограничаването на контактите ограничава всяка пандемия, тоест локдаунът винаги работи.
Очакванията са смъртността да намалява, но колкото и да намалява, до Нова година няма как да падне под 50. Сумарната ще надскочи 30 хиляди при всяко положение“, заяви още той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0