Проф. Денков: Минимум 50% от родителите трябва да са съгласни, за да се провежда присъствено обучение

Проф. Денков: Минимум 50% от родителите трябва да са съгласни, за да се провежда присъствено обучение

Най-рано на 10 ноември малките ученици могат да са в клас. Трябват ни два дни за разпределението на тестовете. От Министерство на здравеопазването ни

Най-рано на 10 ноември малките ученици могат да са в клас. Трябват ни два дни за разпределението на тестовете. От Министерство на здравеопазването ни обещаха да са при нас в понеделник, ако ги получим тогава, то в сряда ще могат да се тестват децата. Говорим за учениците от 1 до 4 клас. Една седмица след това се надявам да вкараме учениците от 5 до 7 клас. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков в ефира на Нова телевизия.

„В понеделник и в четвъртък ще се правят тестовете. Ще се правят от учител и двама педагогически помощници, може и родител. Не са избрани най-лесните тестове. Всички, които влизат в училище ще трябва да имат документ или зелен сертификат, или тест“, категоричен е проф.Денков.

„Това са най-обикновени тестове като изпълнение. Учителят трябва да помогне за манипулацията. Искаме да бъде безопасно в училище. Имаме известни съмнение, че тестовете вкъщи могат да бъдат манипулирани. Тестовете ще се правят пред всички. Трябва да осигурим безопасна среда за децата“, обясни още той.

Следващата седмица заразените деца трябва да са под 300, прогнозира той и добавя, че в момента се създава нова среда, в която те са връщат. „Преди това нямаше никакви мерки и децата се разболяваха“, каза образователният министър.

Минимум 50% от родителите трябва да са съгласни, за да се провежда присъствено обучение, каза още той и добави, че днес ще бъдат записани клипчетата за това как се правят тестовете и ще бъдат разпространени. Учителите нямат възможност да правят втори учебен ден онлайн. Не можем да искаме учителите да правят и едното, и другото в един ден – това просто това не е човешко, смята проф. Денков.

По думите му тестовете са с достоверността на антигенния тест.

Проф. Денков заяви, че се обмисля идеята за отпускане на финансов стимул за учителите, които правят тестовете, но отказа да коментира в какви параметри ще са те.

„Тестове ще бъдат раздадени и на частните училища“, обяви още министърът на образованието.

COMMENTS

WORDPRESS: 0