Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още около месец

Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още около месец

Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец. Това заяви пред Нова тв професор Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите

Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец. Това заяви пред Нова тв професор Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19.
По думите й пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато и това стане, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.
„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Протича по-леко”, категорична е тя.
„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта проф. Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.
„През изминалото денонощие е поставена 10-милиардната ваксина. За година имаме такъв глобален фантастичен опит с поставяне на 10 милиарда дози. Това е страхотна победа за медицината, ще се оцени в бъдеще. Като чувам всеки ден израза „експериментална течност“, се чудя как може нещо, което е поставено 10 милиарда пъти, да се нарече експеримент“, коментира още тя.

COMMENTS

WORDPRESS: 0