При избори днес ГЕРБ печели с 22,8%, следвани от ПП-ДБ – 17,4% и ДПС – 12,5%

При избори днес ГЕРБ печели с 22,8%, следвани от ПП-ДБ – 17,4% и ДПС – 12,5%

Ако днес трябваше да се проведат предсрочни парламентарни избори, ГЕРБ е първа политическа сила, а ПП-ДБ – втора. Това сочи проучване, финансирано и р

Ако днес трябваше да се проведат предсрочни парламентарни избори, ГЕРБ е първа политическа сила, а ПП-ДБ – втора. Това сочи проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То е рроведено е сред 1 014 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 ноември 2023 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
22,8% от анкетираните биха гласували за ГЕРБ, а за ПП-ДБ – 17,4%. На трето място е ДПС с 12,5%. „Възраждане“ са четвърти, а БСП пети, съответно с – 11,1% и 9,1%.

Доверие към политиците

Относно политиците има спад при всички в нивото на доверието и нарастване на недоверието – с 2-3 пункта, коментира в рамките на един месец, коментира Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.
Президентът Румен Радев се ползва с 42% доверие и с 38% недоверие. Премиерът Николай Денков има 58% недоверие и 22% доверие.
63% от хората нямат доверие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а 20% – имат доверие.
При Христо Иванов резултатите са 62% недоверие срещу 15% доверие, а при Кирил Петков – 70% и 15%.
В проучването е включен и Делян Пеевски, който структурите на ДПС ударно номинират за нов лидер на партията. Той получава 78% недоверие срещу 8% доверие.

Доверие в институциите

Не е високо и доверието в институциите, сочи социологическото проучване – къма провителството е 20%, а към Народното събрание – 13%.
„През последните години доверието в парламента устойчиво се движи под 15%, дори миналото НС завърши мандата си с доверие около 10%. Връща се усещането за политическа несигурност в обществото“, обяви Живков.
На въпроса дали правителството „Денков – Габриел“ трябва да продължи работата си 39% смятат, че кабинетът трябва да продължи да работи, а 36% – смятат, че е нужен нов.
Според Живков този резултат е следствие от търсенето на стабилност за следващите месеци.

COMMENTS

WORDPRESS: 0