Президентът Румен Радев встъпи във втори мандат

Президентът Румен Радев встъпи във втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност с официална церемония, която се състоя на площад „Св. Александър Невски”.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност с официална церемония, която се състоя на площад „Св. Александър Невски”. Присъстваха председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, дипломати, граждани.
Президентът Румен Радев бе посрещнат от началника на Националната гвардейска част, поклони се на бойните знамена, прие почетния строй и поздрави представителните части на Българската армия.
„В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта. Защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа крачка. Чакат ни още изпитания“, отбеляза в словото си президентът Румен Радев.
„Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на парламента – възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Днес знаем около кои принципи градим единството си – за законност, справедливост и просветеност. За истинско европейско развитие на България”, каза още президентът.
Радев отбеляза, че в началото на първия си мандат е заявил, че за него не е важно колко време ще бъде президент, а какъв президент. „Това убеждение ме мотивираше в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!”, завърши речта на Румен Радев.
Последваха 21 артилерийски салюта, които поставиха началото на втория президентски мандат на Румен Радев. Представителният гвардейски духов оркестър изсвири химна на България, а Румен Радев и Илияна Йотова поднесоха венец пред Паметника на Незнайния воин. Двамата приеха тържествения марш на представителните роти, след което поздравиха официални гости и граждани.
След официалната част на церемонията Румен Радев и Илияна Йотова ще отидат в Президентството, където ще бъдат посрещнати от гвардейци, подредени в шпалир пред парадния вход.
Снимка: Фейсбук, официална страница на Румен Радев

COMMENTS

WORDPRESS: 0