Президентът Радев: Войнолюбците в НС взеха решение за оръжията за Украйна

Президентът Радев: Войнолюбците в НС взеха решение за оръжията за Украйна

Неведнъж призовах депутатите, включително от трибуната на парламента, за разум и отговорна позиция по отношение на изпращането на българско оръжие във

Неведнъж призовах депутатите, включително от трибуната на парламента, за разум и отговорна позиция по отношение на изпращането на българско оръжие във военния конфликт в Украйна. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за такава военна помощ с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна. В днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не е наложил вето на решението на НС за изпращане на оръжия за Украйна, както поиска левицата.
„Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, което прави налагането на вето абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно и Конституционният съд категорично няма за какво да се произнесе.
Докато политици спекулират с темата, Министерството на отбраната свърши тяхната работа и ревизира наложения му от парламента договор. Новият проектодоговор ще бъде внесен в парламента веднага след Нова година и промените в него предвиждат никое правителство да не може само да взема решение за военна помощ за Украйна, а това да става само и единствено със санкцията на парламента.
Категорично това Министерство на отбраната няма да предоставя на друга държава български самолети, зенитно-ракетни комлекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите отбранителни способности. Призовавам още веднъж Народното събрание да се фокусира върху истинската модернизация на Българската армия, а не да си правим илюзии, както внушават от различни страни, че модернизация е да заменим една стара техника с още по-стара“, обясни държавният глава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0