Президентът Радев: НАТО не бива да се меси в конфликта между Русия и Украйна

Президентът Радев: НАТО не бива да се меси в конфликта между Русия и Украйна

Президентът Румен Радев в момента е на държавно посещение в Гърция и ще вземе участие на международния икономически форум на The Economist в столицата

Президентът Румен Радев в момента е на държавно посещение в Гърция и ще вземе участие на международния икономически форум на The Economist в столицата Атина.
„НАТО не бива да се намесва във военния конфликт. Особено със сухопътни войски. НАТО не бива да допуска да бъде въвлечен в тази война. Директен сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия с опустошителни последици”, даде отговор държавният глава на въпрос от Даниъл Франклин – главен редактор на изданието.
Българският държавен глава коментира и възможността за членство на Украйна в НАТО, допълва bTV.
„Вярвам, че решенията на НАТО и на Съвета НАТО-Украйна са силен пробив към бъдещето членство на Украйна в Алианса”, коментира Радев и допълни, че всички съюзници са ангажирани и изпращат подкрепата си към Киев.
“Въпросът е не дали, а кога. Отговорът ще зависи от развитието на бойното поле, от възможността да се постигне мир, устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава и Украйна има свободата да реши“, каза Радев.
“Най-стратегическият аспект от войната не са оръжията и боеприпасите, а хората. Войниците. Тяхната подготовка, оборудване, мотивация и численост. Възхищаваме се на куража на украинците, но ако сравним армиите виждаме ясно превъзходство на руснаците“, допълни още той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0