Президентът Радев: Хората, които взимат решения трябва да се съобразят с безопасността на българите

Президентът Радев: Хората, които взимат решения трябва да се съобразят с безопасността на българите

За мен и всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Мно

За мен и всички българи е много важно да чуем дебатите, да чуем доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, да отчитаме, че България има историческа диаспора в Украйна. Много е важно да се запази разумът във взимането на едно такова решение.
Това заяви по темата за предоставяне на военна помощ за Украйна президентът Румен Радев при посещението си в Пловдив днес.
„Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме действията на Руската федерация. България у лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат „Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и ще има ескалация“, те ще кажат: „Да, не трябва“. Ако кажат: „Предоставяйте веднага оръжия“, те започват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват да изпратим оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт – имаме голяма обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора, някои са едва на 6% зависими от руския газ, но ние сме много по-зависими“, обясни президентът.
„Хората, които взимат решения, трябва преди всичко да се съобразят с безопасността на българите“, категоричен бе той.
„Други го правят от невежество, без изобщо да преценяват какъв е риска. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София? Каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е състоянието на нашата авиация? Докога нашите съюзници ще патрулират? Какво е състоянието на нашата радарна система? Нека тези хора си отговорят на тези въпроси“, каза още Радев. „Ако знаят отговорите и продължат – тяхното поведение е безотговорно. Ако не ги знаят, просто е невежество.“
Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата „ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто“, ако се вземе решение за изпращане на оръжие.
Румен Радев коментира катастрофата на един от придружаващите го автомобили на НСО.
„Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП. Изскочи камион при изпреварване и автомобилът просто катастрофира в него. Пострада лекарят на моя екип, взех го в колата си и го закарахме в болница. Той е с фрактури“, разказа Радев. По думите му е пострадало и друго момче от НСО, но то не било с тежки наранявания.
„Инцидентът стана на най-тесния участък. Дъждовно е и трябва много да се внимава“, предупреди Радев. Той подчерта, че движението в Пловдив е тежко, защото градът е голям индустриален център и трябва най-сетне да се реши въпросът с обходния път.

COMMENTS

WORDPRESS: 0