Президентът: Партиите пренебрегват здравия разум, направиха опасна стъпка към въвличането на България във войната!

Президентът: Партиите пренебрегват здравия разум, направиха опасна стъпка към въвличането на България във войната!

"По българските улици трябва да се веят български знамена. Не бива да допускаме страстите на войната да се пренасят в България". Тези коментари направ

„По българските улици трябва да се веят български знамена. Не бива да допускаме страстите на войната да се пренасят в България“. Тези коментари направи днес президентът Румен Радев на връх 6 май, когато православната църква чества Деня на Свети великомъченик Георги Победоносец – един от най-почитаните светци и мъченик за Христовата вяра. Днес отбелязваме и Деня на храбростта и празника на Българската армия – с водосвет на бойните знамена и отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата на България.
„Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение (за военно-техническа помощ в Украйна – бел. ред.) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам разумни решения, защото самата формулировка „военно техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована. Само преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Още веднъж призовавам политиците внимателно да преценяват последиците от думите си, да не дълбаят разделителни линии в обществото. Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг, и човешки и обществен, е да подкрепяме жертвите на войната. Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Затова всеки, който по един или друг начин, който пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната, трябва да е готов да понесе последиците“, заяви той.
Радев цитира думи на бившия премиер на Чехия Вацлав Клаус, според когото „бягството от преговори и отиването в сферата да доведем тази война до победа означава удължаване на конфликта и самоликвидация, икономическа, на Европа“. „Явно сме се запътили натам“, заключи той.
Радев коментира и новата партия на Стефан Янев, който бе премиер в служебния му кабинет. „Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно като екип в служебния кабинет. Впускането в партийната политика се оказа съвсем друго изпитание, непосилно за много от тях“, заяви той. „За втори път на президентството се приписва политически проект, това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз подкрепя инициатива или партия, ще го заявя лично“, посочи Радев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0