Президентът на Иран Раиси загина в катастрофа с хеликоптер

Президентът на Иран Раиси загина в катастрофа с хеликоптер

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър Хосейн Абдолахиан, съобщи иранската агенция Мех

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър Хосейн Абдолахиан, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.
Същото заяви малко по-рано пред Ройтерс и неназован официален представител на Ислямската република.
Признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси няма, обяви първо по иранската държавна телевизия ръководителят на Червения полумесец на страната Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата.
Хеликоптерът на Раиси се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран. Според ирански медии на снимки от мястото се вижда, че машината е катастрофирала в планински връх. Хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата.
Иранският президент, заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители, е бил на борда на хеликоптера. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.
Ройтерс определя Раиси като хардлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.
Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.
От нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.
Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0