Преображение Господне е

Преображение Господне е

Българската православна църква отбелязва днес един от най-светлите си празници – Преображение Господне. Началото на празника е в първите векове на хр

Българската православна църква отбелязва днес един от най-светлите си празници – Преображение Господне.
Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос пред трима от най-близките му ученици.
Иисус Христос често говорил на апостолите за страданията, които го очакват, за смъртта и Възкресението си. За да укрепи вярата на учениците си, той решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите пророци – Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение. Него слушайте!”. При тези слова апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се приближил към учениците си и казал: „Станете, не бойте се!”. Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.
За всички вярващи християни Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.
На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален тропар – „Освещаване на гроздето”.
Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае.
След Преображение Господне дните започват видимо да намаляват. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало случаи, когато е бил лош и е време да се преобрази към по-добро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0