Премиерът Петков: Правителството твърдо застава зад свободата на медиите

Премиерът Петков: Правителството твърдо застава зад свободата на медиите

„Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики“. Т

„Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на срещата си с президента на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
В този контекст премиерът посочи, че приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията. Подобряване на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са от ключово значение за независимостта им, бе категоричен Кирил Петков. В тази връзка премиерът посочи, че с негова заповед от утре започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма. С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.
В хода на разговора министър-председателят Кирил Петков и президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай обсъдиха предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.
Джейми Флай отбеляза пред премиера, че „Свободна Европа“ ще разшири дейността си в България като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ посочи още, че в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.

COMMENTS

WORDPRESS: 0