Премиерът Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

Премиерът Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

Провал на икономическия шантаж на Кремъл очаква премиерът Кирил Петков, след като в отговор свободна и демократична Европа демонстрира своето единство

Провал на икономическия шантаж на Кремъл очаква премиерът Кирил Петков, след като в отговор свободна и демократична Европа демонстрира своето единство. „На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, можем да се противопоставим единствено заедно“, убеден е българският министър-председател. На официална церемония днес в Александруполис Кирил Петков, заедно с премиерите на Гърция и на Северна Македония – Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, с президента на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, дадоха старт на изграждането на терминала за втечнен природен газ. Това е един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карата на целия регион, категоричен беше премиерът Кирил Петков.
Министър-председателят Петков е убеден, че днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Премиерът специално благодари на гръцкия си колега за подкрепата, която нашата съседка ни оказва в настоящия критичен момент чрез използването на капацитета на съществуващия терминал в Ревитуса. Българският министър-председател посочи и ускорената работа по интерконектора Гърция-България, който ще бъде готов в средата на настоящата година. Петков изрази увереност, че по-голямата свързаност на Балканите ще бъде в интерес на икономическото развитие на цяла Европа.
Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. По думите му първа стъпка в тази посока е независимата газова система в Александруполис. Гръцкият премиер бе категоричен, че много скоро руският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници. Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също приветстваха старта на ключовия за региона и за Европа проект. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди геополитическото значение на терминала в Александруполис и изтъкна значението на това да има европейска енергийна платформа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0