Правосъдният министър: Цацаров си отива до месец-два. Сигналът срещу Гешев за „Жоси“ е потвърден, има документи с подписи

Правосъдният министър: Цацаров си отива до месец-два. Сигналът срещу Гешев за „Жоси“ е потвърден, има документи с подписи

Спрямо Гешев е в ход целия възможен арсенал за реакция, с които разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Предвижда се разделението на нас

Спрямо Гешев е в ход целия възможен арсенал за реакция, с които разполагат изпълнителната власт и Народното събрание. Предвижда се разделението на настоящата КПКОНПИ, което значи и нов състав на органите. До 2 месеца господин Сотир Цацаров ще бъде освободен. В правосъдното министерство е сигналът срещу Иван Гешев за присвояването на фирма „Жоси“. Има документи с подписи.
Това заяви в ефира на НТВ правосъдният министър Надежда Йорданова.
Скандалът с „Жоси“ избухна преди няколко дни. Според разказа на предприемач преди 8 години е потърсил помощ от Гешев срещу тогавашния си съдружник. По онова време Гешев е редови прокурор. Впоследствие бащата на Гешев стана съдружник във фирмата като получил дял от компанията. Малко по-късно обаче станало точно обратното и бащата на обвинител №1 се съюзил със същия съдружник, срещу когото трябвало да се бори. Случаят вече е в МВР и правосъдното министерство, пише Фрог нюз.
“Това е случай, при който имаме опит за придобиване на част от капитала на търговско дружество, без ясна причина. Това е странен случай. Още повече, че е за период недалеч от миналото. Има документи с подписи. Там присъства човек с името Гешев“, обясни Йорданова.
Случаят прилича на сагата „Осемте джуджета“ – разследването на Антикорупционния фонд разкри как с помощта на държавните институции е бил присвоен асансьорният бизнес на Илия Златанов. Прокуратурата обаче не е разплела случая.
„Отстраняването на Гешев е част от проблема, който трябва да решим. Успоредно с това са нужни многобройни промени – ограничаване правомощията на прокуратурата така, че да се съсредоточи тя върху основните си функции, съдебен контрол върху случаите, в които обвинението отказва да разследва сериозни престъпления и други допълнителни гаранции. Отстраняването на Гешев е важно, за да се отпуши системата и да спрем да изкривяваме дебата“, категорична бе Йорданова.
По думите й въпросите, които се задават за решението на Специализираната прокуратура по казуса с гражданството на Кирил Петков, пораждат съмнения, че не става дума за професионализъм, а за институционален флирт. Тя обаче отказа да слага подобни етикети.
„Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. До този момент ние нямаме нито едно разкрито голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”, посочи още Йорданова.

COMMENTS

WORDPRESS: 0