Правителството на Кирил Петков падна – 123:116

Правителството на Кирил Петков падна – 123:116

Вотът на недоверие към правителството на тройната коалиция – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, с министър председател Кирил Пет

Вотът на недоверие към правителството на тройната коалиция – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП, с министър председател Кирил Петков Петков успя.

За протокола: Краят на кабинета „Петков“, явяващ се 99-ото правителство на България, настъпи след гласуване в 47-ото Народно събрание в 19.10 часа на 22 юни 2022 година.

„За“ вота на недоверие гласуваха 123 депутати, „Против“ бяха 116 парламентаристи.

Реално са 124, защото Рамадан Аталай гласувал против, но погрешка.

При първото гласуване резултатът беше 124:115.

След успешния вот, предстои правителството да подаде оставка.

Президентът ще започне консултации с партиите в Народното събрание за съставяне на ново правителство. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство. Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите.

Втората партия, която ще получи мандат – ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, президентът вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка.

Най-рано предсрочните парламентарни избори могат да се проведат в края на август, но най-вероятно ще са на 25 септември.

COMMENTS

WORDPRESS: 0