Поредно масово убийство в Сърбия, задържаха извършителя

Поредно масово убийство в Сърбия, задържаха извършителя

Осем души бяха убити и 14 души ранени при нова масова стрелба в Сърбия в две съседни села край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград, преда

Осем души бяха убити и 14 души ранени при нова масова стрелба в Сърбия в две съседни села край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград, предаде Франс прес. Сръбската полиция арестува извършителя Урош Блажич ден след масовото убийство.
Стрелецът е открил огън с автоматично оръжие от движеща се кола, с която избягал. Той е стрелял по хора в три села край Младеновац, като е подбирал жертвите си на произволен принцип, посочват Ройтерс и Франс прес.
Седем от ранените при стрелбата са в критично състояние. Урош Блажич е стрелял с автоматична пушка и с пистолет.
Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич нарече по-рано стрелбата „терористичен акт“.
Според местните медии късно в четвъртък заподозреният е влязъл в спор в училищен двор, тръгнал си е от там, но се е върнал с автоматична пушка и пистолет. Той открил огън и продължил да стреля по хора на произволен принцип в три села от движеща се кола.
Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа, след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.
Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.
Снощи ученици и други хора, облечени в черно, изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди хора запалиха свещи и оставиха играчки и цветя, за да почетат паметта на жертвите.
Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.
Десетки гимназиални учители се събраха снощи пред сградата на министерството на образованието в центъра на Белград, за да поискат подобрения в сигурността на училищата и в образователната система, допълва Ройтерс. За днес синдикатите в сферата на образованието в Сърбия са обявили стачка.
Заради стрелбата в училището Сърбия е в тридневен траур от днес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0