Полша реши: Дава руските си изтребители на САЩ в замяна на американски F-16

Полша реши: Дава руските си изтребители на САЩ в замяна на американски F-16

Полша е готова да преотстъпи всичките си изтребители МиГ-29 на Украйна, като ги предаде на САЩ в замяна на употребявани американски Ф-16. Това съобщих

Полша е готова да преотстъпи всичките си изтребители МиГ-29 на Украйна, като ги предаде на САЩ в замяна на употребявани американски Ф-16. Това съобщиха от полското министерство на външните работи във вторник вечерта, предаде Gazeta Wyborcza.
Полските ВВС разполагат с 48 такива машини съветско производство.
„Властите на Република Полша, след консултации с президента и правителството на Република Полша, са готови незабавно и безплатно да прехвърлят всички свои самолети МиГ-29 в базата в Рамщайн и да ги предоставят на разположение на правителството на Съединените американски щати“, се казва в информацията.
„В същото време Полша иска от Съединените американски щати да й предоставят употребявани самолети със сходни оперативни възможности.
Полша е готова незабавно да договори условията за закупуване на тези машини“, подчертават от Министерството на външните работи.
Известно е, че става дума за Ф-16, коментира полското издание.
От полското МО също призовават: „Полското правителство моли и други страни от НАТО – собственици на самолети МиГ-29 – да действат по подобен начин“.
Припомняме, че преди дни Украйна официално заяви, че очаква да получи 30 бойни самолета, съветско производство, обещани ѝ от властите в България. Наложи се премиерът Петков да обяснява, че имаме само 5 боеспособни.
Сега обаче възникват нови обстоятелства и предвид добрите контакти на премиера и други ключови министри с американските власти, не би било зле също да се търси последваме на примера на Полша. Ние даваме нашите съветски изтребители на Украйна, а САЩ ни дават като на примерни съюзници изтребители F-16 и то безвъзмездно, а не ония за които ни искат 2 милиарда долара.
Снимка: Pixabay.com/ Илюстративна

COMMENTS

WORDPRESS: 0