Полицията „на оръжие“ срещу купения вот на изборите, засилват СРС-тата

Полицията „на оръжие“ срещу купения вот на изборите, засилват СРС-тата

МВР ще използва целия наличен ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства. Целта е да бъдат заловени и съдени

МВР ще използва целия наличен ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства. Целта е да бъдат заловени и съдени хората, които стоят зад схемите за купуване на гласове. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред Нова телевизия.
„Полицията натрупа значителен опит. Амбицията на новото ръководство е да се установят лицата, които стоят зад купуването на гласове. Нашата цел е тези хора да си понесат отговорността. Това ще бъде истинската превенция. Ще впрегнем по-голям ресурс при употребата на СРС-та”, каза той.
„МВР не може да изсипе два автобуса с Жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът“, обясни министърът.
„Мисля, че жалоните във външната политика, които се поставят, са далеч от противопоставянията, които се налагат напоследък в обществеността. Не виждам да се следва политика, различна от ангажиментите на страната ни, като член на ЕС и на НАТО. Всеки има различни виждания как да се провежда една политика. Не може всички правителства да имат еднакъв подход. Категорично жалоните са тези и не виждам те да не се следват. Напротив точно обратното е. Не бих участвал в нещо, което е против моите принципи”, поясни той.
По думите му вътрешното министерство е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало.
„Стигна се до заплахи. Двете страни се опитваха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза още министърът.
Затова се наложило проверка на дописките които са издавани от директора на „Гранична полиция”.
„В края на 2021 г. в период, когато е назначаван новият директор на Агенцията по безопасност на храните, буквално от едната страна застава той, а от другата страна се сключва договор с пълномощник още 10 години да се полза обектът. Тогава не е упражнен нужния контрол. Впоследствие юридическите действия на БАБХ не са докрай прецизни. Това доведе до ситуацията. Заедно с още няколко ведомство сме набелязали следващите правни стъпки, за да може проблемът да бъде решен”, каза още Демерджиев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0