Почитаме Свети Мина – покровител на семейството

Почитаме Свети Мина – покровител на семейството

На 11 ноември почитаме Свети мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслуж

На 11 ноември почитаме Свети мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.
Св. Мина се смята за покровител на семейството и името му означава “месечина, луна”.
Известен чудотворец, Св. Мина е покровител на сираците и бездомните, на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина или в негов манастир твърдят, че той прави чудеса. Стотици са жените, които ходят там и се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо!”.
Друго чудо което прави молитвата към Светеца е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове. Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.
Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област.
В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.
Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.
Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.
Празникът на Св. Мина бележи средата на така наречените „Вълчи празници“ – от Архангеловден (8 ноември) до Коледни Заговезни (13 ноември) – времето, в което вълците бесуват.
От 14 ноември започват Коледните пости, които траят до 25 декември – Рождество Христово – Коледа.
Имен ден празнуват: Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

COMMENTS

WORDPRESS: 0