Почитаме Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Почитаме Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

На 17 септември православната църква почита паметта на Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Много отдавна, в зората на християнството

На 17 септември православната църква почита паметта на Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София.
Много отдавна, в зората на християнството в Рим живеела една мъдра жена на име София. Тя имала три дъщери – Вяра, Надежда и Любов. След като съпругът й се споминал, тя сама отглеждала децата си. Била решила да ги възпита в християнски дух и в ценности, такива, каквито били имената им. Така семейството печелило одобрението на своите съграждани и привлякло вниманието дори на самия римски император Адриан, който бил голям гонител на християните.
Проводил той да повикат майката и дъщерите при него в двореца. Те се хванали за ръце, за да си дават кураж и се отправили към императора. Явили се те пред господаря. Той ги попитал за тяхната вяра, а майката София отвърнала, че носят името Христово в сърцето си. Щом чул отговора императорът след три дни назначил съд.
В тези няколко дни майката усилила вярата на дъщерите си.
Императорът повикал майката и дъщерите на съд. Опитал се да уговори поотделно трите дъщери да поднесат дарове на Артемида, като с това покажат, че се покланят на други боговете, а не на Христос. Една по една дъщерите отказвали. Една по една след страшни мъки ги посичал императорът пред очите на майка им. След като били погубени София ги качила на колесница и ги погребала на един хълм. След три дни и майка им се споминала от мъка по тях.
Така Вяра, Надежда и Любов станали мъченици на Христовата вяра. Тяхната майка също, задето изстрадала със сърцето си ужасните мъки на своите деца.
Имен ден на 17 септември празнуват София, Софи, Софка; Вяра, Вера, Верка, Верина, Верин; Надежда, Надя, Надка; Любов, Люба, Любена, Любен, Любомир, Любомира, Любослава, Любослав.

COMMENTS

WORDPRESS: 0