Почина най-дълго управлявалият британски монарх – кралица Елизабет II

Почина най-дълго управлявалият британски монарх – кралица Елизабет II

На 96-годишна възраст почина кралица Елизабет II. Най-дълго управлявалият британски монарх в последните дни бе под лекарско наблюдение в замъка Балмо

На 96-годишна възраст почина кралица Елизабет II.
Най-дълго управлявалият британски монарх в последните дни бе под лекарско наблюдение в замъка Балморал, съобщиха от Бъкингамския дворец. Това е станало по преценка на лекарите, заради влошеното ѝ здраве.
Семейството на кралицата бе до нея в последните ѝ мигове. Последният ѝ официален разговор беше с новия премиер на Великобритания Лиз Тръс във вторник.
Кралица Елизабет Втора е една от най-емблематичните фигури в световната история. 70-годишното й управление надмина това на всички други британски монарси, но и на повечето световни лидери. Въпреки че тя отстоява приемствеността и традицията на английската монархия, управлението ѝ беше всичко друго, но не и предвидимо.
Елизабет Втора наследява империя в криза. Но ако досега монарсите са спазвали дистанция от поданиците си, сега това се променя. През 1970-та година огромно множество приветства Елизабет Втора по улиците на градовете на Нова Зеландия. Сложено е началото на традиция – Кралското семейство вече е сред хората.
Най-дълго управлявалият монарх в британската история не разкрива политическите си виждания. Но докато е на трона, на „Даунинг стрийт” 10 се сменят 14 министър-председатели – от Уинстън Чърчил, през „Желязната лейди“ Маргарет Тачър до поддръжника на Брекзит Борис Джонсън.
Медиите на Острова изчисляват, че тя е обиколила Земята 42 пъти, преди решението да преустанови пътуванията в чужбина през 2015-та година.
Елизабет Втора беше омъжена за принц Филип Маунтбатън повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина на 9-ти април 2021-ва на 99 години. Двамата имаха четири деца, осем внуци и 12 правнуци.

COMMENTS

WORDPRESS: 0