Почина актьорът Иван Джамбазов

Почина актьорът Иван Джамбазов

Почина актьорът Иван Джамбазов (1932-2023), съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. Иван Джамбазов е роден на 7 септември 1932 г. в София. Пр

Почина актьорът Иван Джамбазов (1932-2023), съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.
Иван Джамбазов е роден на 7 септември 1932 г. в София. През 1951 г. кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Националната спортна академия. Приет е и на двете места, но избира ВИТИЗ, където завършва специалност актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски през 1955 г. По разпределение играе две години в драматичния театър „Стефан Киров“, Сливен (1955-1957). Осем години играе в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (1957-1966), а след това до пенсионирането си в Младежкия театър „Николай Бинев“.
Носител е на званието „Заслужил артист“ и орден „Кирил и Методий“ – първа и втора степен.
Има участие в над 50 филма, сред които „Матриархат“, „Петък вечер“, „На малкия остров“, „24 часа дъжд“, „Вик за помощ“, „Немирната птица любов“, „Корави старчета“, сериалите „На всеки километър“, „Капитан Петко войвода“, „Дом за нашите деца“, „Столичани в повече“.
Озвучава повече от хиляда дублажа в български и чуждестранни игрални, документални, анимационни и телевизионни филми за БНТ. Най-известната му роля в дублажа е тази на д-р Сова в сериала „Болница на края на града“. Той е един от първите актьори, озвучил героя на Батман в България, в „Батман: Анимационният сериал“ за БНТ.
Поклонението ще се състои на 20 март от 10:00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

COMMENTS

WORDPRESS: 0