По 40 лева за настанен бежанец от Украйна ще получават хотелиерите

По 40 лева за настанен бежанец от Украйна ще получават хотелиерите

Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден. Срокът на подпомагане е 3 месеца. С мярката ще бъде подпомогнат българс

Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден. Срокът на подпомагане е 3 месеца. С мярката ще бъде подпомогнат българския туристически бизнес. Това оповести говорителят на кабинета Лена Бориславова след заседанието на министерски съвет.
До 31 март украинските граждани, които са у нас, трябва да се регистрират като бежанци, за да могат да ползват помощта. Към момента още не е ясно колко точно ще струва на бюджета тази мярка.
От правителството оповестиха още, че в България към момента има около 3 000 000 тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. Допълнително ще бъдат закупени още 1 100 000 тона, реши на заседанието си днес Министерски съвет. Парите вече са отпуснати на земеделското министерство. Средства са отпуснати за закупуване на слънчоглед и царевица. Общата сума възлиза на 1.1 млрд. лева.
Всичко, което се случва в момента и с олиото, и със слънчогледа и с пшеницата е изкуствена спекула“, заяви финансовият министър Асен Василев. Същото потвърди и икономическият министър Корнелия Нинова, която каза, че производствената цена на литър олио е 2 лева и продажбата му на 5 лева е спекула.
„Производителите на олио задържат количества, в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на повишение на цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани“, заяви Нинова и допълни, че ще бъде сезирана КЗК, за да се извършат проверки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0