PCR теста не хваща нов френски щам на коронавируса

Френските власти предупреждават за нов вариант на коронавируса в северозападната част на Бретан, който не може да бъде установен чрез стандартни PCR т

Макар и да е по-трудно да откриваем, „първоначалните анализи на този нов вариант не предполагат нито повишена опасност от усложнения, нито повишена преносимост“, гласи изявление на здравното министерство късно в понеделник.

Световната здравна организация постави този нов щам в категорията си „вариант, който е обект на разследване“ поради неговата способност да игнорира PCR тестовете.

Тази категория включва повечето от хилядите варианти, които възникват по естествен път – от които само малка част ще създадат проблеми в областта на общественото здраве – за разлика от категорията „вариант, предизвикващ безпокойство“, която включва щамовете, открити в Бразилия, Великобритания и Южна Африка.

В Бретан тече задълбочено разследване, след като осем случая бяха идентифицирани като вирусоносители на този щам вследствие на геномно секвениране в клъстер от 79 случая в град Ланион.

Съобщението идва в момент, когато Франция продължава да се бори с възраждането на случаите на COVID-19, като президентът Еманюел Макрон предупреди, че през следващите дни могат да бъдат наложени нови извънредни мерки в страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0