Пчелари се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите

Пчелари се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите

Пчелари също ще се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отгов

Пчелари също ще се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз и се продават много по-евтино в сравнение с българските.
Стефан Стефанов от Варна е пчелар от 13 години и се грижи за над 100 кошера, предава БНТ Твърди, че през последните години да отглеждаш пчели е губене на време. Освен постоянно падащите изкупни цени на меда проблем пред българския пчелар са и високите цени на консумативите.
„Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лева на килограм, докато преди две-три години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро“, заяви Стефан Стефанов.
Украински и китайски мед се предлагат като български, посочи Стефанов и добави, че вкусовите качества на чуждия мед са много по-ниски.
По думите му при тях не спазват европейските изисквания за отглеждане, третиране и лечение на пчелите.
Българските пчелари питат защо, за разлика от България, в страни като Полша, Чехия и Унгария има защитни механизми за земеделските производители и не се допуска дъмпинг от страна на украински селскостопански стоки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0