Осъдиха на смърт една от най-богатите жени в Азия, извършила имотна измама за 12,5 милиарда долара

Осъдиха на смърт една от най-богатите жени в Азия, извършила имотна измама за 12,5 милиарда долара

Съдът във Виетнам осъди на смърт Tpyoнг Maй Лaн. Тя е сред най-богатите жени в Азия и е извършила най-голямата имотна измама в историята на страната н

Съдът във Виетнам осъди на смърт Tpyoнг Maй Лaн. Тя е сред най-богатите жени в Азия и е извършила най-голямата имотна измама в историята на страната на стойност 304 трлн. донга, или 12.5 млрд. USD.
Лан е призната за виновна за присвояване, даване на подкупи и банкови нарушения. Процесът, който се проведе в Хо Ши Мин, приключи рекордно бързо – малко над един месец. По време на него става ясно, че Лан и съучастниците ѝ са източили огромната сума от банка Ѕаіgоn Јоіnt Ѕtосk Соmmеrсіаl Ваnk (ЅСВ). Банката е била контролирана от нея чрез подставени лица.
Ицточването на огромната сума е ставало чрез отпускането на кредити на „кухи“ фирми. Служител от банковия надзор е получил подкуп в размер на 5.2 млн. USD, за да не създава проблеми. Това обаче сега ще му струва доживотен затвор.
Историята на Лан е достойна за игрален филм. Започва кариерата си като козметик. През 1992 г. създава строителната компания Vаn Тhіnh Рhаt. В последствие създава още много компании, но основната остава Vаn Тhіnh Рhаt.
По време на процеса са осъдени общо 84 души, включително и роднини на Лан.

COMMENTS

WORDPRESS: 0