Омикрон вече е в България

Омикрон вече е в България

Новият, много по-заразен вариант на коронавируса - Oмикрон, вече е в България. Той е установен в проби в частна лаборатория. За да се потвърди официал

Новият, много по-заразен вариант на коронавируса – Oмикрон, вече е в България. Той е установен в проби в частна лаборатория. За да се потвърди официално, пробите ще бъдат секвенирани в Националния център по заразни и паразитни болести. Това ще отнеме около две седмици. Новината съобщи пред „Твоят ден“ на „Нова нюз“ Недялко Калъчев, управител на веригата лаборатории „Цибалаб“.

„В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече“, обясни той. По думите му тестът е с достоверност 93%.

„Имаме съмнения за омикрон от доста софийски лаборатории и болници. Това не е първата такава проба за нас“, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Ива Христова. По думите й само една от пробите е от въпросната лаборатория „Цибалаб“, останалите са от други лечебни заведения. „До момента не сме доказали този вариант, категоричното потвърждаване става със секвениране. Резултатите ще са готови след Нова година“, коментира тя. Проф. Христова посочи, че в някои от случаите е открита мутация, която прилича и на Делта варианта на COVID-19, и на Омикрон, но в крайна сметка случаят се оказал Делта.

Според нея е възможно до края на януари Oмикрон да стане доминиращ у нас. „Мерките са добри, просто не се спазват на някои места“, заяви още Христова.

„Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така: В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами“. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко, броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме“, коментира пред Нова тв главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят“, прогнозира още той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0