Очакваме Омикрон между 10 и 15 декември

Очакваме Омикрон между 10 и 15 декември

Вариантът „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира в "Тази сутрин" по бТВ математикът проф. Огнян Кунчев. По думите му новият ва

Вариантът „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира в „Тази сутрин“ по бТВ математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му новият вариант ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците.

Според Кунчев, ако „Омикрон“ навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа.

Той допълни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една вълна от „Омикрон“.

„Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него“, каза доц. Любомира Гломб, която завежда отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя също каза, че не се наема с прогноза за кога точно ще проникне „Омикрон“ у нас.

„Засега ЮАР има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри“, каза още Гломб.

Тя допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0