Обедняваме все повече: 2 432 лева е месечната издръжка на тричленно семейство у нас

Обедняваме все повече: 2 432 лева е месечната издръжка на тричленно семейство у нас

Издръжката на живот у нас продължава да расте. 2 432 лева нето са нужни на месец, за да покрива разходите си. Това сочи изследване на КНСБ, което бе о

Издръжката на живот у нас продължава да расте. 2 432 лева нето са нужни на месец, за да покрива разходите си. Това сочи изследване на КНСБ, което бе оповестено днес от президента на синдиката Пламен Димитров.
Необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство достига 1 351 лева. Тази стойност, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка на едно работещо лице, живеещо само, за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка.
За една година разходите за издръжка на живота за 3-членно семейство нарастват с 366 лева , а за 1 работещ с 203 лева.
Доходът, необходим за издръжка, нараства с 2.4% на тримесечна база, а на годишна база със 17.7%. За сравнение годишният ръст при дадени хранителни стоки е 26.3%, а при нехранителните с 12.9%.
Продължават да поскъпват цените на стоките на 20-те продукта, включени в малката потребителска кошница. Месото на годишна база е скочило с 27.1%. Още по-висок е скокът при цените на млякото и млечните продукти. На годишна база той е 43.6%. За 12 месеца цената на сиренето се е повишила с 6-7 лева, на кашкавала с 8 лева, а при киселото и прясното мляко с 39.4%. Най-драстично е увеличението на цените при яйцата, като на годишна база то достига 55% или средно между 16 и 20 стотинки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0