Нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта

Нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта

Министър Калин Стоянов съобщи за пристигнали нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта „В България вече са на

Министър Калин Стоянов съобщи за пристигнали нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта
„В България вече са налични нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наркотици в кръвта“, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той припомни, че в началото на годината бяха представени първите две системи, като тогова бе поет ангажимент до няколко месеца страната ни да разполага и с още четири – закупени със средства от Фонда за безопасност на движението. Всички проби, постъпващи за изследване, са готови в рамките на две седмици. Има още известно забавяне с тези натрупаните в предишни периода, обясни вътрешният министър и подчерта: „Според последните данни от Националния институт по криминалистика на МВР в момента обработваме и издаваме 40% повече експертизи спрямо миналата година“. Процесът е задвижен, има новоназначени и обучени служители, за да осигурим това, което искат българските граждани и това с оглед бързо правораздаване – експертизите да излизат максимално бързо. Четири от общо шестте машини в България са в НИК – 4 и по една в Медицинския институт на МВР и във ВМА. До няколко месеца се очаква да заработи и лаборатория в Плевен, предвидено е такива да бъдат изградени в Пловдив, Варна и Бургас.
В контекста на темата вътрешният министър потвърди, че в Малорад е задържан български гражданин, управлявал под въздействие на наркотици. Тестът е направен при рутинна проверка, извършена от полицейски служители, като пробата е положителна за кокаин. В рамките на образуваното досъдебно производство следва да бъдат потвърдени първоначалните резултати. Автомобилът е отнет, а нарушителят, който е дал кръвна проба – задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа автомобилът е отнет, а нарушителят – задържан.
Министър Стоянов посочи още, че продължава активната работа на разследващите по тежкия криминален случай в столичния кв. „Модерно предградие“, при който един мъж бе убит, а двама – ранени. Жертвата е известен на МВР по различни линии на работа, предимно рекет, изнудване и лихварска дейност. На местопрестъплението има установени четири огнестрелни оръжия, като три от тях са законни. Откритият захвърлен в близост незаконен пистолет е газов, преправен на боен. Още във вчерашния ден по случая бяха задържани трима души, действията по разследването продължават.

COMMENTS

WORDPRESS: 0