Нощната тарифа на тока отпада от 1 юли?

Нощната тарифа на тока отпада от 1 юли?

От 1 юли отпада ролята на обществения доставчик, която играеше НЕК. Това няма да дава възможност на крайните снабдители да създават възможност за по-н

От 1 юли отпада ролята на обществения доставчик, която играеше НЕК. Това няма да дава възможност на крайните снабдители да създават възможност за по-ниска нощна тарифа. Евтината енергия е в обедните часове на денонощието, защото тогава фотоволтаичните централи произвеждат най-много електрическа енергия. Това коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в „България сутрин“.
От думите му стана ясно, че от 1 юли базовата цена ще се определя от правителството или Народното събрание. Ще се предвидят компенсации за потребителите и надбавка за електроразпределителните дружества, която се предлага да бъде нормирана в рамките на 7%.
„Компенсациите ще се налагат, ако цената на организирания борсов пазар през годината надмине предложената от Министерския съвет или НС базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 г. Парите за тези компенсации ще се осигуряват от Фонда за енергийна сигурност, където трябва да бъдем много внимателни за приходите. Ще видим какво би се случило, ако фондът не може да задоволи нужните компенсации“, каза още Божков пред Bulgaria ON AIR.
Според него цената на енергийната борса се колебае, но няма основания да се очакват резки скокове в цените на електроенергията. Изцяло цените за бита ще се определят от борсовия пазар, а компенсациите ще бъдат само за енергийно бедните, уточни гостът.
Божков е на мнение, че голяма част от евросредствата, които са предвидени за модернизация на мрежата, трябва да отидат за дигитализация, за да може да се отчитат в рамките на 15 минути потребленията на всички и да се синхронизират – да се знае колко е произвел производителят и колко е използвал потребителят.
Относно 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ той каза, че според него е грешно построена конструкцията за организация и изпълнение на целия проект. Парламентът даде срок на служебното правителство да подготви договор със САЩ за сътрудничество. Този договор беше подготвен в рамките на мандата на служебното правителство, когато аз напуснах Министерството на енергетиката. Даваше съществени възможности за организацията на работата и да се избегнат възможности за спорове кой и как да изпълнява задачите.
Лошото е, че НС трябва да определя кой има опит, без дори да са се запознали в детайли с резултатите от проведените изследвания. Нещата трябва да се върнат в полето на междуправителствения договор, който трябва да бъде нотифициран от Европейската комисия и след това одобрен от НС.
Според Еленко Божков е трябвало да има широка кампания и обществено обсъждане по темата с ветрогенераторите в Черно море и влиянието им.

COMMENTS

WORDPRESS: 0