Непълнолетен е задържан за убийството на 64-годишен мъж при грабеж

Непълнолетен е задържан за убийството на 64-годишен мъж при грабеж

17-годишен е привлечен като обвиняем за извършен грабеж с нанесена средна телесна повреда, причинила смъртта на 64-годишен мъж. Сигналът за откритото

17-годишен е привлечен като обвиняем за извършен грабеж с нанесена средна телесна повреда, причинила смъртта на 64-годишен мъж. Сигналът за откритото безжизнено тяло на мъжа, пастир в землището на село Скутаре, е получен на тел 112 на 13 август сутринта. Незабавно към мястото е насочена оперативна група от РУ-Труд, като при първоначалния оглед не са открити следи от насилие и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 127, ал. 1 от НК. След извършена аутопсия от съдебен лекар обаче са установени вътрешни травми, получени от побой и довели до фаталния изход. Разследването е преквалифицирано за престъпление по чл. 124, ал.1, вр. с чл. 128, ал.2, вр. с ал. 1 от НК и под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив стартират активни действия за разкриване на извършителя, въпреки изгубената преднина от първоначалното разминаване във фактите. При последвалата задълбочена съвместна оперативна работа от екипи на районното управление, пловдивския отдел „Криминална полиция” и ГДНП са събрани достатъчно доказателства, че съпричастен към престъплението е 17-годишен тийнейджър, който работел в същия селскостопански обект с починалия мъж. Благодарение и на професионалната намеса на служители от Института по психология в МВР по категоричен начин и с висока доказателствена стойност е документирана неговата вина. Изяснено е, че непълнолетният е извършил нападението за да отнеме от жертвата си 60 лева и продължил с побоя с намерението да получи още пари.
С решение на Окръжен съд – Пловдив спрямо извършителя е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 12 години.
Подробности около случая бяха оповестени от директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Георги Чергов, заместник-окръжния прокурор Галина Андреева – Минчева и началника на отдел „Криминална полиция” комисар Георги Ташев. Те благодариха специално на експертите от Института по психология, с помощта на които по категоричен начин са събрани доказателства за вината на извършителя на престъплението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0