Най-издирваният италиански бос на мафията бе закопчан след 30 години

Най-издирваният италиански бос на мафията бе закопчан след 30 години

Италианската полиция арестува Матео Месина Денаро - най-издирваният мафиотски бос в страната, който се укриваше в продължение на три десетилетия. Ден

Италианската полиция арестува Матео Месина Денаро – най-издирваният мафиотски бос в страната, който се укриваше в продължение на три десетилетия.
Денаро, който беше задържан в клиника в сицилианската столица Палермо, се смята за бос на сицилийската мафия „Коза Ностра“, съобщи dnes.bg.
Той беше осъден задочно на доживотен затвор за участието си в убийствата през 1992 г. на прокурорите от антимафията Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Той също така е изправен пред доживотна присъда за участието си в бомбени атаки във Флоренция, Рим и Милано, които убиха 10 души през следващата година.
„Днес, 16 януари, карабинерите … арестуваха беглеца Матео Месина Денаро в санитарна структура в Палермо, където той беше отишъл за терапевтично лечение“, съобщи Паскуале Анджелосанто, генерал на националната полиция на карабинерите, цитиран от AGI news агенция.
Денаро, с прякор „Дяболик“ или U Siccu (кльощавият), някога беше смятан за кандидат за бос на босовете на сицилианската мафия след смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 г. и Салваторе Риина през 2017 г.
Той роден в Кастелветрано, Сицилия, през 1962 г. Баща му е могъщ бос на „Коза Ностра“ и Денаро процъфтява в семейния бизнес, изграждайки незаконна империя за милиарди евро в отпадъците, вятърната енергия и търговията на дребно.
60-годишният мъж – който веднъж позорно заяви: „Напълних гробище, съвсем сам“ – изглежда е запазил луксозния си начин на живот известно време, след като е избягал, благодарение на няколко банкроли, сред които според прокурорите има политици и бизнесмени. Той беше известен с носенето на скъпи костюми, Rolex и слънчеви очила Ray-Ban.
Той беше осъден и осъден задочно през 2002 г. на доживотен затвор за това, че лично е убил или поръчал убийството на десетки хора.
Мисията да се намери Денаро беше усложнена от почти пълната липса на скорошни снимки. Само с няколко снимки, направени в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, италианските власти възстановяват външния му вид дигитално, използвайки най-новата компютърна технология и информация, предоставена от превратниците на мафията. Някои информатори разкриват, че босът се е подложил на пластична операция на лицето, за да скрие самоличността си, докато други твърдят, че са му били премахнати пръстовите отпечатъци.
Въпреки мощната си защитна мрежа, Денаро става все по-изолиран през последните години, според информатори на мафията. Година след година италианските полицейски следователи безмилостно конфискуваха бизнеса му и арестуваха над 100 негови съмишленици, включително братовчеди, племенници и сестра му. Малко по малко италианските прокурори изгориха земята около Денаро, прекъсвайки всичките му контакти със семейството му и поддръжниците му, които го защитаваха, докато се укриваше.
През август 2021 г. италианската обществена телевизия Rai публикува запис, датиращ от март 1993 г., в който гласът на Денаро е идентифициран за първи път по време на процес, в който той е призован да свидетелства, преди да се укрие. На 30 септември същата година италианската полиция публикува видео от 2009 г., на което лицето му може да се види отдалеч. В клипа, записан от охранителна камера със затворена верига на чакълест път в провинция Агридженто, Сицилия, могат да се видят двама мъже в SUV. Според разследващите оплешивяващият пътник с очила е Денаро.
Но всеки път, когато изглеждаше, че следователите се доближават до целта си, Денаро отново изчезваше. Като призрак той щеше да изчезне и да се появи отново по света. Бивши мафиоти твърдят, че са го виждали в Испания, Англия, Германия и дори в Южна Америка. Други казаха, че той никога не е напускал крепостта си в Кастелветрано, в провинция Трапани, където името Матео Месина Денаро продължава да всява страх.
След като Денаро вече не е свободен човек, следователите ще се опитат да разберат дългия му период на укриване, включително къде е бил подслон и мрежата от хора, които са го защитавали.
Колаж: БГНЕС

COMMENTS

WORDPRESS: 0