Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от хиляда джамии в цяла България. На този ден се коли курбан, с което е

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан Байрам започна днес с молитва в повече от хиляда джамии в цяла България. На този ден се коли курбан, с което е свързано и името на празника. Той продължава четири дни. Първият ден преди Байрама ден се нарича Арифе. На този ден жените месят мекици и ги раздават на съседи, деца, приятели и случайно минаващи хора. Мюсюлманите посещават гробовете и с молитва почитат паметта на починалите си близки.
Курбан Байрам започва 70 дни след Рамазан Байрам.
Първият ден от празника започва със сутрешния намаз (молитва), последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.
По време на празника изповядващите мюсюлманското вероизповедание трябва да извършат поклонение (хадж – в Мека) – ритуалът се извършва в долината Мина, където се „убива Дяволът с камъни“. Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка срещу три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим.
Ислямът казва, че щом някой събере пари за хадж – да не се бави, а да заминава. Тъй като е невъзможно всички мюсюлмани да посетят светите места и да извършат поклонение, останалите празнуват по родните си места.
Курбан Байрам е характерен с жертвените животни, които се принасят в името на Аллах. Чете се специална молитва преди заколението. Смисълът на курбана е да се даде израз на боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля, както и готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага. Обредът по жертвопринасянето на чисти животни е свързан с онзи момент от живота на Ибрахим (библейския Авраам), когато за да изпита неговата вяра, Бог му повелява да принесе в жертва сина си Исмаил /Исаак/; Ибрахим не се възпротивява и Бог заменя сина с овен.
Само една част, обикновено една трета, от месото на животното се изяжда от семейството, извършило обреда. Останалото следва да се раздаде. Курбанът се яде само от вярващи и се раздава на близки роднини, съседи, бедни хора.
Хората, които правят курбан заедно, са винаги нечетно число – 3, 5, 7.
Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди.
Курбан Байрам символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.
На този ден цялото семейство се събира около трапезата. Младите искат прошка от възрастните, а скараните се помиряват.

COMMENTS

WORDPRESS: 0