Мюсюлманите отбелязват деня Арифе, Разаман Байрам започва на 2 май

Мюсюлманите отбелязват деня Арифе, Разаман Байрам започва на 2 май

Днес е Арифе – денят, в който мюсюлманите почитат мъртвите. Свещеният Рамазан Байрам започва след празничната молитва утре сутринта. Наричан още Шекер

Днес е Арифе – денят, в който мюсюлманите почитат мъртвите. Свещеният Рамазан Байрам започва след празничната молитва утре сутринта. Наричан още Шекер Байрам, той ще продължи три дни.
Днес е и последният ден на рамазанския „оруч“. Въздържанието от храна и вода се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
Поверието разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери „ифтар“ за бедните.
По традиция първият от трите празнични дни на Рамазан Байрам се чества с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях.
Курбан Байрам пък е след 70 дни.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0