Мая Манолова: Създаваме партия ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ като липсващата социална алтернатива на властта

Мая Манолова: Създаваме партия ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ като липсващата социална алтернатива на властта

Инициативен комитет от 150 души стартира създаването на политическа партия ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ. Основа на новата партия са членовете на гражданската п

Инициативен комитет от 150 души стартира създаването на политическа партия ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ. Основа на новата партия са членовете на гражданската платформа Изправи се.БГ начело с Мая Манолова. В инициативния комитет се включват хора от всички сфери на обществения живот у нас: юристи, икономисти, лекари и медицински сестри, инженери, спортисти, актьори, режисьори, студенти, енергийни експерти, университетски преподаватели, учители, хора ангажирани с различни социални и граждански каузи.
„Една година след 4-ти април, когато хората отстраниха Борисов от властта и заради огромното разочарование, че моделът на Борисов се възпроизвежда и надгражда от новата власт, реформите буксуват, справедливостта чака на дълга опашка пред затворена врата, отчаянието на хората е на път да предизвика най-големия кошмар: възможност за реванш на тези, срещу които хората на площадите викаха „Мутри, вън!“. Очевидно е, че социален стълб в новата власт липсва, уж социалната партия предаде интересите на хората. Затова сега е моментът за създаване на нова социална партия, която да поиска нов тип държава. Не държава, която да обслужва олигарсите и да мачка хората, а държава, която да се бори с бедността и неравенствата. Държава, в която хората са преди печалбите. Държава, която да осигури справедливост сега, ефективна съдебна система, равенство на всички пред закона, без недосегаеми.“ Така Мая Манолова обоснова нуждата от създаваната нова партия Изправи се България.
Относно политическата ориентация на новия проект г-жа Манолова поясни: „Нас хората ни познават кои сме, няма нужда да се доказваме за какво се борим. Ние ще сме социалната алтернатива, ние ще сме социалната партия. Социалното е нормално. В цяла Европа социалното не е ляво или дясно, то просто е нормално. Социалните държави са нормални държави. В България днес липсва социална партия, която да стои зад работещите хора, да подкрепя дребните производители, дребните земеделци, пенсионерите, хората с увреждания.“
В изказването си при учредяването на новия проект лидерът на Изправи се поиска социална България без бедност и смазващи неравенства; солидарна България, в която правата на работещите хора са защитени; справедлива България, в която има върховенство на правото и ефективна съдебна система; просперираща България, в която инвеститори идват заради възможност за развитие, а не заради евтина работна ръка; зелена България, в която посегателствата върху въздуха, водата, горите и природните ресурси се наказват; млада България, в която децата ни да живеят, създават семейства и правят кариера.
„Искаме България майка, а не мащеха за своите граждани. Можем да го постигнем заедно. Изправи се, България!“ – завърши изказването си Мая Манолова.
За представляващи инициативния комитет бяха избрани г-жа Мая Манолова, гражданският активист Никола Вапцаров и предприемачът Юлиян Ненчев.
Сред имената на новата формация са доц. Красен Стойчев – бивш конституционен съдия и университетски преподавател, проф. Васил Тодоров от клиниката по нефрология в плевенската болница, режисьорът Борис Панкин, първият избран кмет на Изправи се – Галина Игнатова от Славовица, Плевенско, Стоян Петков – капитан на баскетболния отбор на Ямбол, Пенка Георгиева – председател на пациентска организация. В инициативния комитет на Изправи се България се включват още представители на инициативни комитети с природозащитни каузи сред които Златка Цвеева срещу горенето и депонирането на опасни отпадъци в Пещера, Кадрия Мехмед за опазване на природата в Провадия, Войслав Тодоров, Никола Вапцаров и Цветелина Хаджибонева от инициативни комитети срещу презастрояването в София. В новата формация се включват още адвокат Веска Волева – бореща се за защита на хората от свръхправомощията на колектори, банки и фирми за бързи кредити, както и адвокатите Албина Анева, Весела Кънчева, Стефан Стефанов, Силвия Иванова, лекарите д-р Радойкова, д-р Арабаджиева, д-р Гайдарски, университетският преподавател д-р Антон Манчев, актьорът Димитър Костадинов и други.
Учредителното събрание на новата партия ще се проведе на 1 май 2022г. от 11.00ч в зала Азарян на НДК, става ясно от учредителната декларация на Изправи се България.

COMMENTS

WORDPRESS: 0