КПКОНПИ подхвана проверка в МЗ заради COVID тестовете за ученици

КПКОНПИ подхвана проверка в МЗ заради COVID тестовете за ученици

КПКОНПИ започна проверка в здравното министерство относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици, съобщи комисията. Провер

КПКОНПИ започна проверка в здравното министерство относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици, съобщи комисията.

Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш зам.-министър на здравеопазването.

Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

Не съм се занимавал с поръчването на тестовете, това не е моят ресор. Поставих въпросa защо са толкова скъпи тестовете, това беше и капакът за моето уволнение. Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса, обясни в телевизионно интервю уволненият преди седмици зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

Той заяви, че с тестовете се занимава министърът лично и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова.

,,В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи. Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури“.

От здравния министър е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на тестовете.

Престои да се разпитат Димитър Петров, от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата, от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица.

Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия – бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“. След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления, съобщават още от КПКОНПИ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0