КНСБ иска минимална заплата от 1 080 лв. от догодина

КНСБ иска минимална заплата от 1 080 лв. от догодина

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1 080 лева от 1-и януари 2025-а година вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният ико

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1 080 лева от 1-и януари 2025-а година вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения, предаде БНР.
„Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7% ръст и това трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата“, посочи той.
Костов се аргументира, че на 1 септември министърът на труда трябва да издаде постановление, в което да определи размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година.
„Това, което знаем в момента към днешна дата, е три от четири неизвестни. Знаем, за три от тримесечията, в които се формирани минималната какъв е размерът на средната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на 2024-та“, добави той.
България трябва да транспонира до 15 ноември европейската директива за минималните работни заплати. КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0