Кирил Петков: От Украйна ще дойде евтин ток

Кирил Петков: От Украйна ще дойде евтин ток

Украински специалисти идват у нас през следващата седмица, за да проучат възможността през Румъния до нашата страна да дойде евтин ток от бившата съве

Украински специалисти идват у нас през следващата седмица, за да проучат възможността през Румъния до нашата страна да дойде евтин ток от бившата съветска република. Това обяви пред журналисти премиерът Кирил Петков, който в Киев се срещна с Володимир Зеленски, цитиран от бТВ.
„Те са готови да изнасят евтин ток към България. Имат по-голямо производство, отколкото имат нужда, а имат нужда от свеж капитал“, обясни Петков.
По думите му започва „нелесна операция“ по освобождаването на блокирания в Черноморск български кораб заедно с екипажа му – въпреки мините и останалите опасности в Черно море в момента. „Знаят, че грижата към техните граждани в България е много добра и това е жест към нас“, обясни премиерът.
Той беше категоричен, че моряците във всеки един момент могат да се приберат, но сега ще се направи нужното плавателният съд да се прибере до България.
По думите му Варна ще стане „логистичен хъб за нашето жито“, тъй като в Одеса има 10 млн. тона зърно и слънчоглед, които са особено важно с оглед следващите месеци.
Двете страни заедно ще правят заявки от терминалите за втечнен газ и ще използват старата газопреносна инфраструктура за пренос през Румъния. Целта – по-добри цени заради по-големите заявени количества.
Български строителни фирми пък ще възстановяват украински градове и особено такива с българско малцинство, като финансирането по проектите ще е международно, стана ясно от думите на министър-председателя.
Кирил Петков обясни и какво точно са обсъдили с Володимир Зеленски по отношение на ремонта на пострадала във войната украинска техника. По думите му има възможност заводите „Терем“ (за танкове и друга тежка техника) и „Авионамс“ (за самолети и вертолети) могат да бъдат ангажирани заради специализацията им във възстановяването на съветски модели бойни машини.
Премиерът отбеляза, че това е възможност за двете компании, а при одобрение от парламента военният министър ще бъде ангажиран с логистиката.

COMMENTS

WORDPRESS: 0