Кирил Петков обясни защо цените са високи

Кирил Петков обясни защо цените са високи

Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме, са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата, на газа на све

Фокусът на няколко точки от дневния ред, които ще обсъждаме, са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата, на газа на световните пазари. Тази инфлация, която идва и ни залива отвън. Това заяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.
Петков увери, че правителството ще вземе всички мерки, за да се справи ситуацията, но добави, че ще разчитаме и на европейските си партньори. Европейската комисия е приела да дискутира в четвъртък предложение, идващо от България, коментира още Петков.
„Предлагаме съвместно да закупуваме газа, всички заедно. 27 страни заедно през един преговорен екип така, че да използваме пазарната сила на ЕС. Второ – закупуване, ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегават час, да направим солидарен механизъм да намалим тези нива до 50 евро на мегават час, за да постигнем по-добри цени за цялата европейска общност, което ще се отрази и на цените на тока. Координирано намаляване на акциза за горива. Това е предложение, което ще трябва да се приеме от всички евространи, за да не стане арбитраж между страните. Засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че независимо каква е ситуацията, ще можем да имаме втори сценарий за доставка на газ, независимо от войната в Украйна. И задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима“, обясни министър-председателят.
Той припомни, че се удължават четирите програми за помощи заради високите цени на тока.
„Таванът за компенсации за бизнеса са увеличава от 250 на 300 лв., което ще даде възможност да направим още по-голяма компенсация в случай, че тези цени продължават да са високи на европейския пазар, както изглежда, че ще стане. Допълнителните средства, които се предвиждат за тази мярка, са 738 милиона, които правителството реално ще даде на бизнеса. Цените за бита засега остават същите“, посочи премиерът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0