Кирил Петков обеща, че няма да има задължителна ваксинация

Кирил Петков обеща, че няма да има задължителна ваксинация

Обещание да не въвежда задължителна ваксинация, докато е на поста, даде министър-председателят Кирил Петков. Но и загатна, че зеленият сертификат може

Обещание да не въвежда задължителна ваксинация, докато е на поста, даде министър-председателят Кирил Петков. Но и загатна, че зеленият сертификат може да отпадне, ако нивата на ваксинация в страната се увеличат. Именно това ескалира и напрежението в пленарната зала от страна на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който настоя той да се ангажира с конкретни числа.

Зелените сертификати въведоха вредна практика за принудителна ваксинация и такса труд – много голяма част от българските граждани, които не искат да се ваксинират и са принудени да си заплащат тестовете. Смятате ли да премахнете зеления сертификат?, настоя да знае Костадинов. И въпреки че подчерта, че хиляди щели да протестират срещу сертификата и мерките другата седмица, то допълни, че „Възраждане“ смята, че тези неща трябва да се решават тук, а не на улицата“.

Няма задължителна ваксинация. Това правителство няма да наложи такава, докато аз съм министър-председател. Второ – ваксинацията в момента е основополагащият начин да преборим кризата. Вчера 72-ма са починали от коронавирус. Само 2-ма са били с ваксина, всички други са без ваксина. В последните 14 дни 944 човека са починали, от тях само 71 ваксинирани, ако не броим не броим фалшивите сертификати, за които нямаме пълни данни, която ще е една от големите ни борби. Тук ви призовавам като българи – ако искаме да запазим нашето население, което се е намалило с 800 хил. в последните 10 г., ако не искаме да имаме повече жертви, нека всички се обединим около стратегията, че България трябва да ваксинира своето население, за да го предпази. Аз не искам да бъда министър-председателят, който да отброява тези бройки на умрели хора. Всичко друго, което правим ще е популистко. Мога да се похваля, че откакто започна новата програма от 1 януари с допълнителна информираност, с възможност за стимули, само в последните дни над 92 хил. човека се ваксинираха. 34 хил. вчера. 32 хил. в предишния и 24 хил. в по-предишния. Когато кризата отмине и имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще отпадне, увери Петков.

Ние също като вас смятаме, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна, но в момента имаме принудителна. Надявам се да си спазите уверенията. Хубаво е, че вие сте решили да правите кампания за информираност, допълнителни стимули, нямаме против това. Добре е, че има хора, които искат да се ваксинират, но от това не трябва да произтичат права, нито задължения. Зеленият сертификат не дава възможност за избор. Ако нямаш зелен сертификат, не ходиш на работа. Апропо това се опитвате да направите и тук в парламента. Ще видим как ще ни спрете, когато решим да идваме на работа, скочи Костадинов. Той обаче настоя Петков да се ангажира с числа колко хора трябва да са ваксинирани, за да се махне зеленият сертификат. И отново повтори, че ще има протест, за което пък бе освиркан от депутати.

COMMENTS

WORDPRESS: 0