Капка по капка: Касиерка в банка задигна над 140 бона

Капка по капка: Касиерка в банка задигна над 140 бона

Служители на „Икономическа полиция“ - Пловдив задържаха касиер в банка, извършила длъжностно присвояване на над 140 хиляди лева, съобщиха от МВР. Дей

Служители на „Икономическа полиция“ – Пловдив задържаха касиер в банка, извършила длъжностно присвояване на над 140 хиляди лева, съобщиха от МВР.
Действията по разследването стартирали на 30 май, когато в отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив е образувано досъдебно производство по сигнал от ръководството на клон на българска банка, че след вътрешен одит е установено длъжностно присвояване в особено големи размери. Според предварителната информация, в периода от началото на 2020 г. до средата на април т.г., в качеството си на касиер, 52-годишна служителка незаконно отклонила за себе си сумата от 144 200 лева, собственост на банката.
На този етап от разследването са разпитани множество свидетели, осъществени са редица процесуални и следствени действия. Изяснен е и механизмът на извършеното престъпление – с помощта на режещо устройство тип „гилотина“ и зелена хартия за окомплектоване на купюри с банкноти жената изготвяла бланки, наподобяващи 100 лева. С т.нар. „кукла“ тя заменяла присвоените пари от касата, като най-отгоре замаскирала купчината с истинска банкнота. При проведените процесуално-следствени действия в дома ѝ са иззети режещото устройство и ползваната хартия.
С постановление на наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив 52-годишната е привлечена като обвиняема за престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. чл.201, ал.1, вр. чл.26 от НК, наложена ѝ е мярка „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева. Част от присвоените пари – 20 хиляди лева, жената е възстановила.

COMMENTS

WORDPRESS: 0