Иран изстреля над 200 дронове и ракети по Израел

Иран изстреля над 200 дронове и ракети по Израел

Израелската армия съобщи, че над 200 дронове и ракети са били изстреляни от Иран към Израел, а на жителите е заръчано да отидат в убежищата. В социалн

Израелската армия съобщи, че над 200 дронове и ракети са били изстреляни от Иран към Израел, а на жителите е заръчано да отидат в убежищата. В социалните мрежи, включително в профили, анализиращи данни с открит достъп, се говори за дронове „Шахед“, подобни на тези, които Москва използва във войната в Украйна, доставени от Техеран.

Източник на иранската държавна агенция ИРНА твърди, че по Израел вече са изстреляни и балистични ракети. Около 1:30 ч. българско време израелската армия потвърди, че са изстреляни и ракети, без да уточнява какви. Съобщаваше се и за обстрел от хутите в Йемен и проиранската група „Хизбула“ в Ливан.

Дроновете ще достигнат Израел няколко часа след тези съобщения, а системите за противовъздушна отбрана са готови да ги прехванат, според главния говорител на армията контраадмирал Даниел Хагари. Според „Джерузалем пост“, който се позовава на въоръжените сили, става дума за стотици безпилотни апарати.

Според израелския „Канал 12“ някои дронове вече са свалени от американски и британски изтребители над иракско-сирийски гранични райони. Според радиото на израелската армия прехванатите безпилотни апарати са над 100.

Малко преди 2 ч. сутринта в небето над Ерусалим се чуваха експлозии, според израелски медии – в резултат на работата на противовъздушната отбрана. Сирени за тревога звучат в окупираните Голански възвишения и голяма част от централен Израел.

Това става след почти седмица напрежение в Израел – прераснало в регионално – поради заканите на Иран да отговори на атака, свързвана с еврейската държава, при която в Сирия бяха убити елитни генерали от Революционната гвардия.

Малко след 1 ч. българско време иранската мисия в ООН обяви, че действията на Техеран били в отговор на израелската атака по консулството и че въпросът може да се смята за приключен (освен ако Израел не направи друга грешка), а САЩ трябва да стоят далеч.

COMMENTS

WORDPRESS: 0