Грешката в матурата по БЕЛ носи на всички зрелостници по 4 точки

Грешката в матурата по БЕЛ носи на всички зрелостници по 4 точки

Всички зрелостници ще получат максималния брой точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви в "Денят започва" по

Всички зрелостници ще получат максималния брой точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ министърът на образованието Галин Цоков. Става дума за техническа грешка в матурата по български език и литература вчера. Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили различен вариант на изпита-липсваща диаграма. Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки.
От министерството ще накажат училищата, които са раздали матура с липсващи елементи на задачите. Издадени са и допълнителни указания за предстоящия в понеделник втори зрелостен изпит.
По думите на министъра проблемът е засегнал около 200 ученици, но няма как да се определи кои са те, тъй като отговорите на изпита се попълват в отделен лист.
„Ако присъдим тези 4 точки на всички ученици в дадена класна стая или училище ще е несправедливо спрямо останалите. Решението е точките да се присъдят на абсолютно всички“.
Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла заради настройки при някои от принтерите. Тестът се предоставя на училищата в PDF формат. В деня на провеждането му са направени пробни разпечатки в МОН и не е имало проблем. Директорите е трябвало да проверят какво е отпечатано, посочи Цоков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0