Голяма задушница е, почитаме паметта на починалите

Голяма задушница е, почитаме паметта на починалите

Днес е Голяма задушница, ден преди Месни заговезни, когато се припомнят картини от деня на Страшния съд, а от следващия ден започват постите, предхожд

Днес е Голяма задушница, ден преди Месни заговезни, когато се припомнят картини от деня на Страшния съд, а от следващия ден започват постите, предхождащи най-големия християнски празник Възкресение Христово.
На задушница почитаме мъртвите ни близки. На този ден молим Господ да прости греховете им и да ги приеме при себе си, а в църквите се провеждат специални панихиди.
На Задушница гробовете се прекадяват с тамян, пали се свещ и се оставят цветя – тамянът символизира чистата молитва, свещта – безсмъртната душа, а цветята – всички добродетелите на починалия.
На много места в България се вярва, че на задушница покойниците идват на нашата трапеза, за да се нахранят и за това на масата обикновено се оставя празно място. Това е и причина първата глътка вино да се излее на земята, където се хвърля и първата хапка. Раздава се храна на близките, дошли на гроба на починалия, дори на непознати за „Бог да прости мъртвите души“. Най-масово възприето е раздаването на варено подсладено жито, хляб и вино – символи на възкресението, тялото и кръвта на Христос. Раздадената храна не се оставя на гроба, тя служи на живите, за да си спомнят те с добро за починалия. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна
Задушниците през годината са три – Голяма задушница, Черешова задушница и Архангелова задушница.
Голямата задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата около Архангеловден.

COMMENTS

WORDPRESS: 0