Гледат мярката на обвиняемия по аферата „Хемус“

Гледат мярката на обвиняемия по аферата „Хемус“

Софийският апелативен съд ще гледа мярката за неотклонение на 42-годишния Борислав Колев. Той беше задържан във връзка със строежа на ЛОТ 5 от автомаг

Софийският апелативен съд ще гледа мярката за неотклонение на 42-годишния Борислав Колев. Той беше задържан във връзка със строежа на ЛОТ 5 от автомагистрала „Хемус”, съобщи Фронюз.
Колев е обвинен в пране на пари. Съмненията са, че именно до него са стигнали над 53-те милиона лева, за които преди месец от МВР съобщиха, че са изнесени в „сакове и чували”.
За обвиняемия се знае, че е бивш данъчен и до момента на ареста беше международен съдия по футбол. От Българския футболен съюз обаче отнеха както неговите, така и правата на брат му, който също е съдия. По информация на Нова телевизия братът на Борислав Колев работи към строителната фирма, отговаряща именно за ЛОТ 5 от „Хемус”.
На 9 декември съдът постанови домашен арест за Колев, а случаят пробуди скандал между прокуратура и вътрешно министерство. Причината – ГДБОП и МВР настояха, че Колев е бил готов да говори за по-важни участници в схемата, но само ако остане под домашен арест и му бъде позволено да отиде в чужбина с решение за прокуратурата. Прокуратурата обаче видя това като процесуално недопустимо.
На 12 декември обвинението се оплака от безпрецедентен натиск на ГДБОП върху разследващите прокурори. МВР и ГДБОП категорично отрекоха и заявиха, че четири дни се опитват да разпитат обвиняемия по делото и се превръщали в шофьори на прокурори, които не знаели къде се намира дирекцията. После наблюдаващите прокурори по делото поискаха да бъдат освободени.

COMMENTS

WORDPRESS: 0