Гласувано! Служебните премиери ще могат да се връщат на старите си длъжности

Гласувано! Служебните премиери ще могат да се връщат на старите си длъжности

Народните представители приеха окончателно промените в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които назначеният за служебен министър-председател

Народните представители приеха окончателно промените в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които назначеният за служебен министър-председател прекъсва пълномощията си, а след това продължава мандата си на изборната длъжност, която е заемал преди да стане временно премиер.
Първоначалната идея беше служебният премиер да излиза в неплатен отпуск, но председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) предложи текстът да гласи „прекъсване на пълномощията за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани“, съобщи dnes.bg.
До спешните промени в закона се стигна след поправките в Конституцията, които силно ограничиха кръга на лицата, които президентът Румен Радев може да назначи за служебен премиер. Сред тях са шефовете на БНБ и на Сметната палата и омбудсмана, за които обаче имаше ограничения, че не могат да бъдат ангажирани с политическа дейност. С промените днес депутатите промениха правилата, така че да може Димитър Главчев, на когото президентът възложи задачата на сформира служебен кабинет, да стане служебен министър-председател.
Против гласуваха депутатите от БСП, ИТН и Възраждане.

COMMENTS

WORDPRESS: 0